hypotheekcomputer logo

Aflossingsvrije hypotheek (afgeloten voor 2013)

De aflossingsvrije hypotheek kan nu niet meer afgesloten worden met renteaftrek. Onderstaande is daarom alleen nog interessant voor mensen die nu zo'n hypotheek hebben en deze eventueel willen oversluiten.

De naam zegt het al: bij deze hypotheekvorm wordt niet direct afgelost, waardoor u een lagere maandlast kunt realiseren. U betaalt immers uitsluitend rente en geen premie om vermogen op te bouwen. Het nadeel is dat de hypotheek niet is afgedekt met aflossing en/of een verzekering. Dit hoeft ook niet altijd gewenst te zijn, bijvoorbeeld als de waarde van de woning toereikend is. Een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek is vaak interessant als u op latere leeftijd een eigen huis wilt kopen of uzelf genoeg geld achter de hand heeft.

In combinatie met andere hypotheekvormen kan een aflossingsvrije hypotheek de maandlasten drukken. Als blijkt dat de waarde van uw woning te veel is gedaald, kan de hypotheekinstelling een aflossingsbedrag of een risicoverzekering eisen. De taxatie van het huis, die om de vijf jaar kan plaatsvinden, is op uw kosten.

Voordelen:

  • Geen aflossing: u betaalt uitsluitend hypotheekrente

Nadelen:

  • Kapitaalvrijstelling in box I wordt niet benut
  • Leenbedrag is niet hoger dan een bepaald percentage van de executiewaarde
  • Een overlijdensrisicoverzekering is soms verplicht

Door op "OK" te klikken geef je Hypotheekcomputer toestemming om met cookies gegevens op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.


AfwijzenOK