hypotheekcomputer logo

Beleggingshypotheek (afgesloten voor 2013)

De beleggingshypotheek kan nu niet meer afgesloten worden. Onderstaande is daarom alleen nog interessant voor mensen die nu zo'n hypotheek hebben en deze eventueel willen oversluiten.

Er zijn twee vormen van beleggingshypotheken. De ene hypotheek loopt via een levensverzekering, de ander niet.

Beleggingshypotheek via levensverzekering

Bij deze hypotheekvorm kunt u meestal kiezen uit een beperkt aantal fondsen. Voordeel is dat u gebruik kunt maken van de vrijstelling van box 1. Let u goed op de kosten die verbonden zijn aan deze hypotheekvorm, die kunnen soms nogal oplopen. Verder kleven er uiteraard ook nog de nodige risico's aan het beleggen zelf.

Voordelen beleggingshypotheek:

  • U kunt gebruikmaken van de vrijstelling in box 1
  • Indien uw beleggingen meer opbrengen dan verwacht, hoeft u minder premie te storten of kunt u de hypotheek eerder aflossen

Nadelen beleggingshypotheek:

  • Minder flexibel in fondsen dan de beleggingshypotheek zonder levensverzekering
  • Risicovol, het is niet zeker dat u de lening kunt aflossen
huizen aan water huis rijtjeshuis

Beleggingshypotheek zonder levensverzekering

Bij deze hypotheekvorm belegt u rechtstreeks in beleggingsfondsen of aandelen. U bent flexibeler dan bij de beleggingshypotheek via levensverzekering (zie beperkende voorwaarden box1). U bespaart op de kosten van de levensverzekering. U betaalt wel beleggingskosten. U moet 1,2% vermogensredementsheffing betalen over het opgebouwde kapitaal omdat de hypotheek in box 3 valt. U kunt een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten als u dit noodzakelijk acht, dit kan bij een andere geldverstrekker dan waar u de hypotheek afsluit. Verder kleven er uiteraard ook nog de nodige risico's aan het beleggen zelf.

Voordelen beleggingshypotheek zonder levensverzekering:

  • Flexibel beleggen
  • Geen beperkende voorwaarden levensverzekering
  • Indien uw beleggingen meer opbrengen dan verwacht, hoeft u minder premie te storten of kunt u de hypotheek eerder aflossen.

Nadelen beleggingshypotheek zonder levensverzekering:

  • U betaalt in box3 vermogensrendementheffing over het opgebouwde kapitaal
  • Risicovol, het is niet zeker dat u de lening kunt aflossen
  • Aan de andere kant bestaat er ook een kans dat je meer vermogen opbouwt dan de eigenwoningschuld. Dit kan aan het einde van de looptijd van je hypotheek fiscale gevolgen hebben. De uitkering van het kapitaal is namelijk onbelast tot maximaal de hoogte van je eigenwoningschuld of de wettelijke vrijstellingsbedragen. Over alles wat je meer gespaard hebt, moet je dus belasting betalen.
.

Door op "OK" te klikken geef je Hypotheekcomputer toestemming om met cookies gegevens op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.


AfwijzenOK