hypotheekcomputer logo

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij de hypotheekschuld in bijvoorbeeld 30 jaar in maandelijkse termijnen wordt afgelost. Iedere maand wordt er ook rente betaald over de uitstaande schuld. Omdat de uitstaande schuld door de aflossingen iedere maand afneemt, wordt er iedere maand ook steeds minder hypotheekrente betaald. Op de einddatum is er de zekerheid dat de gehele hypotheek is afgelost.

De rente op een hypotheek is fiscaal aftrekbaar als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost. Sinds 2013 kan dit, voor starters, alleen via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder (hogere maandlasten) dan de annuïteitenhypotheek. Over de gehele looptijd gezien is het wel de goedkoopste hypotheekvorm. Doordat er vanaf de eerste maand al wordt afgelost, is er minder kans op een restschuld. Het is daardoor een veilige hypotheek.

Voordelen:

  • Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er afgelost. Daardoor betaalt u na verloop van tijd steeds minder rente
  • U recht op hypotheekrenteaftrek
  • Er wordt sneller afgelost dan met een annuïtaire hypotheek

Nadelen:

  • In het begin zijn de maandlasten hoog
kabels bandenspoor bouwDoor op "OK" te klikken geef je Hypotheekcomputer toestemming om met cookies gegevens op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.


AfwijzenOK