hypotheekcomputer logo

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

Bij een annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten gedurende de looptijd gelijk. Het bedrag dat je elke maand betaalt, wordt de annuïteit genoemd. Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente. De samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt, verandert per maand. In het begin betaal je een groot deel aan rente en is het aflossingsaandeel klein. Per maand verschuift de samenstelling van het totaal te betalen bedrag. Aan het einde van de looptijd is juist het renteaandeel klein en het aflossingsaandeel groot. Dat betekent dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je namelijk veel renteaftrek, later juist veel minder. Geleidelijk aan heb je steeds minder fiscaal voordeel.

Voordelen:

  • Aan het einde van de looptijd hebt u de hypotheek afgelost
  • Je bruto maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk

Nadelen:

  • Je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt
  • Je bruto maandlasten stijgen gedurende de looptijd door het verminderende fiscale voordeel
huis huis huisDoor op "OK" te klikken geef je Hypotheekcomputer toestemming om met cookies gegevens op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.


AfwijzenOK